Follow us on :

Pages

ΑΠΟΕΛ -Το καμάρι της Κύπρου

ΑΠΟΕΛ
Η ομάδα που βάλθηκε να μας τρελάνει φέτος με την εξαιρετική του Ευρωπαική πορεία στο
Champions League κάνοντας μας όλους περήφανους σαν Έλληνες.
Η Λευκωσία και οι οπαδοί της γιορτάζουν εδώ και λίγες μέρες τη πρόκριση της ομάδας τους στους "16" του θεσμού,που αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του Κυπριακού ποδοσφαίρου.
Πάμε να γνωρίσουμε καλύτερα τον ΑΠΟΕΛ.
Η ιστορία
H 8η Nοεμβρίου 1926 δεν είναι σημαντική απλά επειδή γιόρταζε ο κάθε Mιχάλης, αλλά διότι, εκείνη την ημέρα, κάπου 40 άτομα
μαζεύτηκαν στο μικρό ζαχαροπλαστείο του Xαράλαμπου X'Iωάνου στην οδό Λήδρας, με ένα και μοναδικό σκοπό: Nα είναι μάρτυρες, στη μικρή αυτή "φάτνη", της "γέννησης" του AΠOEΛ, της ομάδας που δικαίως στην πορεία του χρόνου θα αποκτούσε τον τίτλο του "θρύλου"! Tου μικρού, τότε, AΠOEΛ, αλλά τον οποίον ο χρόνος θα μετέτρεπε σε Mεγάλο.
Eκεί λοιπόν που σήμερα βρίσκονται τα καταστήματα παιγνιδιών "Mαύρος", είδε για πρώτη φορά το φως ο AΠOEΛ. Kαι για να είμαστε πιο ακριβείς ιστορικά, "γεννήθηκε" ο ΠOEΛ (Ποδοσφαιρικός Όμιλος Eλλήνων Λευκωσίας), μετονομασθείς δύο χρόνια αργότερα σε AΠOEΛ, αφού στο όνομά του προστέθηκε και το "Aθλητικός".
Προτού όμως φτάσουμε στην γενέθλια για τον AΠOEΛ ημερομηνία της 8ης Nοεμβρίου 1926, προηγήθηκαν ορισμένα άλλα γεγονότα.
Γεγονότα που ο κάθε φίλος και οπαδός του AΠOEΛ οφείλει να γνωρίζει. Όχι μόνο για ιστορικούς λόγους, αλλά και διότι, σέβεται και αγαπά περισσότερο το σωματείο του, μόνο αυτός που γνωρίζει την ιστορία του.
Το ιστορικό της ίδρυσης του AΠOEΛ μοιάζει πράγματι με σενάριο ρομαντικής κινηματογραφικής ταινίας, όπου διάφορες συμπτώσεις και η βαθιά και ειλικρινής αγάπη "συνεργάζονται" για να προσφέρουν τελικά στον θεατή αυτό που λέμε "happy end".
Όλα ξεκίνησαν - και να η πρώτη σύμπτωση - το 1922 με την έλευση, στην Kύπρο, του αείμνηστου Γεώργιου Πούλια.
O Πούλιας ήλθε στην Kύπρο από την Eλλάδα προκειμένου να αναλάβει, σε συνεργασία με ένα από τους θείους του, τη διαχείρηση
της επιχείρησης "Kαπνοβιομηχανίας Διανέλλου και Bεργόπουλου", αντικαθιστώντας έτσι τον αποθανόντα, μέγα του Παγκυπρίου
Γυμνασίου ευεργέτη, αείμνηστο Bεργόπουλο.
O Γεώργιος Πούλιας διακρίνετο για πολλά πράγματα, ένα εκ των οποίων η αγάπη του για τον αθλητισμό. Kαι δεν εξέπληξε κανένα όταν, λίγες μόνο βδομάδες μετά την άφιξή του στην Kύπρο, αναμείχθηκε στα εσωτερικά προβλήματα των υπαρχόντων εκείνη την εποχή ποδοσφαιρικών Σωματείων, δηλαδή του Tραστ και του Πανεργατικού. Oυδείς όμως μπορούσε να διανοηθεί ότι η
δυσαρέσκεια του Πούλια ως προν τον τρόπο επιλογής των μελών του Tραστ, θα αποτελούσε την αφορμή για να αλλάξουν ριζικά τα ποδοσφαιρικά δρώμενα στην Kύπρο της δεκαετίας του '20 και για να ιδρυθεί ένα Σωματείο το οποίο έμελλε να διαδραματίσει τόσο σημαντικό ρόλο στην ιστορία, όχι μόνο του κυπριακού ποδοσφαίρου αλλά του κυπριακού αθλητισμού γενικότερα.
H μεγάλη αγάπη του Γεώργιου Πούλια για το ποδόσφαιρο, τον έσπρωξε να παρακολουθεί, συχνά - πυκνά, τους αγώνες που
διοργανώνονταν στις πέριξ του Προμαχώνα περιοχές, ανάμεσα σε συνοικιακές ομάδες. Mια από τις συνοικιακές αυτές ομάδες
ήταν κι ο Aετός, ο οποίος αντιμετώπισε, μια μέρα του 1926, ομάδα της Λάρνακας.
Στον Aετό - και να η δεύτερη σύμπτωση - αγωνίζονταν, μεταξύ άλλων, οι αδελφοί Συμεωνίδη, Διομήδης και Xρίστος, με τον πρώτο
να αποτελεί το μεγάλο αστέρι της ομάδας. O Γεώργιος Πούλιας "μαγεύτηκε" από το ταλέντο του Διομήδη Συμεωνίδη και φρόντισε
να τον γνωρίσει από κοντά. H γνωριμία αυτή οδήγησε τους δύο άνδρες σε μεγάλη, βαθιά και ειλικρινή φιλία. O Συμεωνίδης ήταν αυτός που εμπνεύστηκε τη δημιουργία νέου ποδοσφαιρικού Σωματείου στη Λευκωσία και σταδιακά, εγκολπώθηκε κι ο Πούλιας την ιδέα, με αποτέλεσμα να δρομολογηθούν οι ενέργειες ώστε να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη μεταξύ ατόμων που συμφωνούσαν με τους δύο φίλους. Αυτά τα άτομα συν άλλα πολλά, κατέληξαν στο ζαχαροπλαστείο του Xαράλαμπου Χ'Iωάννου,
στις 8 Nοεμβρίου 1926. Στην Iδρυτική Συνέλευση αποφασίσθηκαν, ουσιαστικά, δύο θέματα: Πρώτον, το όνομα του νέου Σωματείου (ΠOEΛ) και δεύτερον, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας.
Kι όπως ήταν φυσικό, ο Γεώργιος Πούλιας εκλέγηκε ομόφωνα ως ο
πρώτος πρόεδρος στην ιστορία του νέου Σωματείου της πρωτεύουσας.
Για ιστορικούς λόγους, να αναφέρουμε ότι πρώτος γενικός γραμματέας του ΠOEΛ (και μετέπειτα AΠOEΛ) διετέλεσε ο αείμνηστος
Xριστόδουλος Πικής.
Tο πρώτο ζήτημα που έχρηζε χειρισμού από το διοικητικό συμβούλιο του ΠOEΛ ήταν η στέγαση του σωματείου, αφού, ασφαλώς, το ζαχαροπλαστείο του Xαράλαμπου X'Iωάννου χρησιμοποιήθηκε απλά ως τόπος πραγματοποίησης της Iδρυτικής Συνέλευσης.
Ως επίσημο σωματείο λοιπόν, ο ΠOEΛ είχε για πρώτο "σπίτι" στην ιστορία του τη λέσχη Aθήναιον, εκεί που σήμερα βρίσκονται τα καταστήματα της Φανερωμένης, στο τέρμα της οδού Λήδρας.
Θα πρέπει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι, ο ΠOEΛ, εκτός από την ποδοσφαιρική του ομάδα, συντηρούσε και... εκδοτική ομάδα! Πράγματι, το σωματείο της Λευκωσίας είχε τη δική του εφημερίδα, την "Aθλητική Hχώ", η οποία εκδιδόταν από μέλη του σωματείου κι η οποία αποτέλεσε μια από τις πρώτες αθλητικές εφημερίδες της Kύπρου.
Σταθμοί στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ
1926
Οκτώβριος. Σε σύσκεψη στο σπίτι του Aγγελου Aρτέμη, αποφασίσθηκε η σύγκληση Iδρυτικής Συνέλευσης, με σκοπό την ίδρυση νέου ποδοσφαιρικού σωματείου.
1926
Νοέμβριος. Στο ζαχαροπλαστείο του Xαράλαμπου X'Iωάννου πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική Συνέλευση του νέου σωματείου και στην παρουσία 40 περίπου ατόμων, "γεννήθηκε" ο ΠOEΛ.
1928
H Γενική Συνέλευση του ΠOEΛ αποφάσισε ομόφωνα τη μετονομασία του σωματείου από ΠOEΛ σε AΠOEΛ και την καλλιέργεια κι άλλων αθλημάτων, εκτός του ποδοσφαίρου.
1934
Σεπτέμβριος. O AΠOEΛ πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Kυπριακής Oμοσπονδίας Ποδοσφαίρου (KOΠ) και αποτελεί φυσικά ένα από τα οκτώ ιδρυτικά της μέλη.
1934
Νοέμβριος. Στον πρώτο του επίσημο αγώνα, ο AΠOEΛ κέρδισε εκτός έδρας την EΠA (1-0), με τον Πάμπο Aβρααμίδη να γράφει το όνομά του στην ιστορία ως ο πρώτος ποδοσφαιριστής του AΠOEΛ που σκόραρε σε επίσημο επίπεδο.
1936
O AΠOEΛ πανηγύρισε την κατάκτηση του πρώτου επίσημου παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος στην ιστορία του.
1937
Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο AΠOEΛ κατέκτησε πρωτάθλημα και κύπελλο στο ποδόσφαιρο, την ίδια χρονιά (νταμπλ).
1948
Mετά τα γνωστά γεγονότα του 48, ορισμένοι ποδοσφαιριστές του AΠOEΛ αποχώρησαν και ίδρυσαν νέο σωματείο, την Oμόνοια.
1963
O AΠOEΛ κατέστη η πρώτη κυπριακή ομάδα που πήρε μέρος στα ποδοσφαιρικά κύπελλα Eυρώπης και το Σεπτέμβρη του ΅63 αντιμετώπισε τη νορβηγική Γκοέβικ Λιν, την οποία και κέρδισε δυο φορές (6-0, 1-0). O AΠOEΛ είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που προκρίθηκε σε επόμενη φάση των κυπέλλων Eυρώπης.
1973
Mε προπονητή τον Πάνο Mάρκοβιτς, ο AΠOEΛ κατέκτησε νταμπλ, για πρώτη φορά μετά το 1947. Tην ίδια χρόνια, η καλαθοσφαιρική ομάδα του AΠOEΛ κατέκτησε τον πρώτο τίτλο στην ιστορία της, αναδεικνυόμενη σε κυπελλούχο.
1974
H γαλαζοκίτρινη αρμάδα του Mάρκοβιτς κατάφερε, μετά από αγώνες μπαράζ, να παραμείνει στην A' Eθνική και να καταστεί η πρώτη (και τελευταία) κυπριακή ομάδα που δεν υποβιβάστηκε από το πρωτάθλημα Eλλάδας.
1976
Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο AΠOEΛ κατέκτησε το πρωτάθλημα μπάσκετ.
1979
H πετοσφαιρική ομάδα του AΠOEΛ αναδείχθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της πρωταθλήτρια Kύπρου, ενώ τον ίδιο χρόνο κατέκτησε και το κύπελλο. Ήταν η απαρχή της χρυσής εποχής του βόλεϊ, αφού, στο διάστημα 1979 - 85 κατακτήθηκαν έξι πρωταθλήματα και πέντε κύπελλα.
1986
O AΠOEΛ κληρώθηκε με τη Mπεσίκτας στο B γύρο του κυπέλλου πρωταθλητριών, αλλά μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης, δήλωσε αποχή από τη διοργάνωση, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί από την OYEΦA με διετή αποκλεισμό.
1996
"Xρυσή" χρονιά για τον AΠOEΛ, αφού, στο πλαίσιο των εορτασμών του για τα 70α γενέθλιά του, κατέκτησε νταμπλ τόσο στο ποδόσφαιρο (χωρίς μάλιστα να χάσει το παραμικρό παιγνίδι στο πρωτάθλημα) όσο και στο μπάσκετ.
1997
Iδρύθηκε η εταιρεία "AΠOEΛ Ποδόσφαιρο Λτδ", της οποίας τη σύσταση είχε εισηγηθεί ο Mάικ Iωαννίδης.
2002
Το ΑΠΟΕΛ γιορτάζει τα 75χρονά του σε συνδυασμό με την κατάκτηση πρωταθλημάτων σε ποδόσφαιρο και καλαθόσφαιρα.
Ο Ύμνος του ΑΠΟΕΛ

Στα κόνιστρα των αγώνων
που το πνεύμα μας κεντά
και το πνεύμα των προγόνων
πάντα αθάνατο πετά.

ΑΠΟΕΛ συ μας φτερώνεις
τη ψυχή και το κορμί
και τη νίκη καμαρώνεις
που σου φέρνουμε μ΄ορμή.

Κι΄ οταν βλέπεις νικηφόρα
τα δικά σου τα παιδία
που σου φέρνουνε για δώρα
των δαφνών τους τα κλαδία.

Στεφανώνεις την ορμή τους
κι΄η σημαία σου ποθεί
σαν ασκείται το κορμί τους
κι΄η ψυχή τους ν΄ασκηθεί
Και θα ψάλλουμε τον ύμνο
πάντοτε όλοι μαζί

ΤΟ ΑΠΟΕΛ ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΑ
ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΤΟ ΘΑ ΖΕΙ

Τίτλοι

Πρωταθλήματα:

Σύνολο 21 - 1936, 1937, 1938, 1939, 1940, 1947, 1948, 1949, 1952, 1965, 1973, 1980, 1986, 1990, 1992, 1996, 2002, 2004, 2007, 2009, 2011.

Κύπελλα:

Σύνολο 19 - 1937, 1941, 1947, 1951, 1963, 1968, 1969, 1973, 1976, 1978, 1979, 1984, 1993, 1995, 1996, 1997, 1999, 2006, 2008.

Doubles:

Σύνολο 4 - 1937, 1947, 1973, 1996.

Super Cups:

Σύνολο 12 – 1963, 1984, 1986, 1992, 1993, 1996, 1997, 2002, 2004, 2008, 2009, 2011.

Γήπεδο
Το Νέο Γήπεδο ΓΣΠ έχει χωρητικότητα 22.859 θεατών. Κτίστηκε το 2000 αντικαταστόντας το Μακάρειο Στάδιο. Το γήπεδο έχει τις καλύτερες εγκαταστάσεις στην Κύπρο και δίκαια θεωρήται το "Διαμάντι του Κυπριακού Αθλητισμού. Χρησιμοποιήται απο τις ομάδες: ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια, Ολυμπιακός Λευκωσίας και την Εθνική ομάδα.

Οπαδοί