Follow us on :

Pages

Η UEFA στέλνει... χαιρετίσματα σε ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό

Ο γ.γ. της UEFA Τζιάνι Ιφαντίνο, παραχώρησε συνέντευξη σε ελληνική αθλητική εφημερίδα, λέγοντας ξεκάθαρα ότι Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ κινδυνεύουν με βαριές τιμωρίες εάν δεν εναρμονιστούν με το financial fair play, το νέο σύστημα εξισορρόπησης των εσόδων και των εξόδων των ομάδων.
Ήδη ο ΠΑΟΚ τις προηγούμενες ημέρες, χρειάστηκε να πουλήσει τον Αντελίνο Βιεϊρίνια για να αποφύγει τον άμεσο αποκλεισμό από το Europa League, αλλά και τη διετή τιμωρία από τα Κύπελλα Ευρώπης. Παράλληλα, η UEFA έχει κρούσει το «καμπανάκι» στην ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό που επίσης κινδυνεύουν με αποκλεισμό από τη νέα σεζόν.
Όλα αυτά τα επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο «Goal News» ο γενικός γραμματέας της UEFA Τζιάνι Ιφαντίνο.
«Είναι γεγονός πως δείχνει αρκετά πράγματα για το ελληνικό ποδόσφαιρο το ότι τρεις ομάδες σας παραπέμφθηκαν στην Πειθαρχική Επιτροπή για παραβίαση των άρθρων του financial fair play. Σαφώς και δεν μπορεί να είναι τυχαίο», είπε αρχικά το στέλεχος της UEFA και συνέχισε:
«Τιμωρήσαμε ήδη τον ΠΑΟΚ, αλλά του δώσαμε μία δίκαιη δεύτερη ευκαιρία για να προσαρμοστεί. Ακολουθούν Παναθηναϊκός και ΑΕΚ. Δεν είναι η πρώτη φορά. Με την ΑΕΚ για παράδειγμα είναι γνωστό από παλιά. Ακόμα δεν έχω ξεχάσει το παλιό μίτινγκ για την ΑΕΚ. Πόσο παλιά ήταν; Πριν από 6-7 χρόνια; Θυμάμαι τις κουβέντες με τον Νικολαΐδη. Ήταν μαρτύριο εκείνο το μίτινγκ».
Κλείνοντας ο Ιφαντίνο έστειλε το δικό του μήνυμα στις ελληνικές ομάδες: «Τα πράγματα είναι απλά. Υπάρχουν κανονισμοί και πρέπει να εφαρμόζονται. Για αυτό και τους έχουμε θεσπίσει. Όταν δεν εφαρμόζονται, έρχονται τιμωρίες. Και οι ελληνικές ομάδες είναι ενήμερες και για τους νόμους και για τις ποινές.
Καταλαβαίνω τις δύσκολες συνθήκες που είναι λογικό στην Ελλάδα με όσα συμβαίνουν να έχουν επεκταθεί στο ποδόσφαιρο, αλλά ο κανονισμός των overdue payables (ληξιπρόθεσμων οφειλών) δεν είναι καινούριος. Η μόνη διαφορά που υπάρχει πλέον είναι το monitoring.
Το έχω πει και το επαναλαμβάνω. Πρόκειται πλέον για την τελευταία προειδοποίηση της UEFA προς όλους. Από εδώ και πέρα θα πάμε μέχρι τέλους. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Τραβέρσο: «ΑΕΚ και ΠΑΟ στην Πειθαρχική τον Φεβρουάριο»


Στο ίδιο δημοσίευμα φιλοξενείται επίσης δισέλιδη συνέντευξη του διευθυντή Licensing και Financial Fair Play της UEFA, Αντρέα Τραβέρσο, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι:
«Η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός θα περάσουν από την Πειθαρχική Επιτροπή λογικά μέσα στον Φεβρουάριο, και εκεί θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν ήδη αρχίσει να εξυπηρετούν τα χρέη τους και ότι έχουν πλάνο και για τις παλιές οφειλές και για τις νέες που στο μεταξύ θα έχουν δημιουργηθεί. Ελπίδες για τις ομάδες σας υπάρχουν. Μη νομίζετε ότι έτσι ξαφνικά η UEFA έκανε focus στην Ελλάδα.
Ο ΠΑΟΚ δεν ξεμπέρδεψε. Πήρε απλώς μία δεύτερη ευκαιρία. Και την πήρε δίκαια, όχι χαριστικά. Γιατί πούλησε τον Βιεϊρίνια και έδειξε πως συμμορφώνεται άμεσα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των χρεών του».
Διαβάστε επίσης κάποιες αποσπασματικές δηλώσεις του Τραβέρσο: «Το συνολικό πρόβλημα των ελληνικών ομάδων είναι η ρευστότητα και το γεγονός ότι δεν επέδειξαν ευλυγισία προσαρμογής στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης της χώρας».
«Μπορεί τελικά ένα ισχυρό σοκ, εκτός συνόρων, να αποδειχθεί ευεργετικό. Ίσως να μην πρέπει να το βλέπουμε σαν τιμωρία».
«Εγώ δεν μπορώ να πω αν η ΑΕΚ έχει μεγαλύτερο πρόβλημα από τον Παναθηναϊκό. Το ζήτημα δεν είναι μόνο το πόσα χρωστάει η ομάδα, αλλά και το αν έχει επαρκές πλάνο να εξυπηρετήσει το χρέος της. Μπορεί να χρωστάς 100.000 ευρώ και να είσαι σε πιο δύσκολη θέση από μία ομάδα που χρωστάει ένα εκ. ευρώ».
«Δεν γίνεται να μεταφέρετε τα χρέη σας από χρόνο σε χρόνο, δεν γίνεται πλέον να υπάρχουν virual money (εικονικά χρήματα) στο ποδόσφαιρο».
πηγή : in.gr