Follow us on :

Pages

Aνακοίνωσε τους «εκλεκτούς»


Τους 25 παίκτες που αποτελούν τις προ-επιλογές του για την προετοιμασία ενόψει του Euro 2012 ανακοίνωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Φερνάντο Σάντος.
Ο Πορτογάλος τόνισε ότι ορισμένοι θα αισθανθούν ότι αδικήθηκαν, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο κι ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν την «γαλανόλευκη» να φτάσει μέχρι την τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.
«Γι' αυτό πληρώνομαι, για να παίρνω δύσκολες αποφάσεις. Μακάρι να μπορούσα να τους πάρω όλους» είπε ο Σάντος απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα για τους κομμένους.
Οσον αφορά στους «κομμένους», αυτοί είναι οι Χιώτης, Καρνέζης, Κωνσταντόπουλος, Καπίνο, Σπυρόπουλος, Βύντρα, Αθανασιάδης, Χριστοδουλόπουλος, Καφές, Γεωργιάδης, Χαριστέας.
Αναλυτικά ο Σάντος μίλησε:
Για τις αποφάσεις του: «Καλησπέρα σας. Σήμερα θα δώσουμε τα 25 ονόματα που θα είναι μαζί μας στην Αυστρία στην προετοιμασία που θα κάνουμε για το Euro. Πριν δώσουμε τα ονόματα, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους παίκτες που δεν θα είναι μαζί μας, είναι συνολικά 10-11, αλλά δεν θα είναι στην προετοιμασία μαζί μας. Κάποιοι είχαν μικρή συμμετοχή, άλλοι μεγαλύτερη.
Ανεξάρτητα από το χρόνο η βοήθεια ήταν πολύ σημαντική για να είμαστε στο Euro. Για αυτό θέλω να τους ευχαριστήσω για την προσφορά τους. Θα αισθανθούν ότι είναι αδικημένοι, αλλά δυστυχώς το ποδόσφαιρο έχει και αυτά. Είναι άδικο για κάποιον, δίκαιο για κάποιον άλλο. Ηθελα να πω το "ευχαριστώ" για να είμαι καλά με τον εαυτό μου. Το ότι δεν είναι στη λίστα δεν πάει να πει ότι δεν τους υπολογίζω. Στο μέλλον δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί».
Για το πως έγινε η επιλογή: «Προσπάθησα να υπάρχει ισορροπία. Είναι μια ισορροπημένη αποστολή. Η θέση του τερματοφύλακα με παίδεψε πολύ. Είναι πολύ ειδική και συγκεκριμένη. Δεν έχει συσχετισμούς με άλλες θέσεις. Ελαβα απόφαση με βάση αυτούς που γνωρίζουν καλύτερα την Εθνική. Υπήρχαν και άλλες επιλογές. Η τελική απόφαση ήταν το γεγονός ότι ήταν παρόντες περισσότερο μαζί μας και έπαιξαν περισσότερο.
Ευχαριστούμε όλους τους παίκτες. Θα είναι δύσκολο για τους παίκτες, θα νιώσουν αδικημένοι. Αν μπορούσα θα τους έπαιρνα όλους. Δυστυχώς κάποιοι έμειναν έξω και νιώθω άσχημα. Ήταν από τις δυσκολότερες αποφάσεις μου. Για αυτό είμαι εδώ, για να παίρνω τέτοιες δύσκολες αποφάσεις και να αναλαμβάνω την ευθύνη».
Για το ποιοι θα είναι οι δύο που θα κοπούν: «Το πιο βαρύ είναι για αυτούς που έμειναν έξω. Από τους 25 παίκτες, όλοι θα δείξουν ότι αξίζουν να βρίσκονται στην τελική 23άδα. Κι αυτή θα είναι δύσκολη επιλογή, να μείνουν 23 παίκτες. Είναι δική μου επιλογή, μετά από προπονήσεις στην Αυστρία. Να δω πως ανταποκρίνονται οι παίκτες σε αγωνιστικό επίπεδο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αρκετοί αγωνίζονται στα πλέι οφ και προέρχονται από κοπιαστική σεζόν. Ελπίζουμε να μην υπάρχει τραυματισμός.
Με αυτό το σκεπτικό δημιουργήθηκε η αποστολή, να υπάρχει ισορροπία. Εχουμε ισορροπημένη λίστα που καλύπτει όλες τις γραμμές. Θα παίξει ρόλο και το γεγονός αν κάποιοι μπορούν να παίξουν σε περισσότερες από μια θέσεις. Σαν καθαρόαιμο δεξί μπακ είναι ένας, αλλά υπάρχουν άλλοι δύο παίκτες που μπορούν να καλύψουν αυτή τη θέση. Αποφάσισα να μην έχω δεύτερο καθαρό δεξί μπακ. Η τελική απόφαση των δύο παικτών θα γίνει με τα ίδια κριτήρια».
Για το αν ο Νίνης θα είναι πλάγιος επιθετικός, επειδή συμπεριλαμβάνεται στους επιθετικούς: «Ναι, ξεκάθαρα, τον υπολογίζω για την επιθετική γραμμή. Είναι επιθετικογενής παίκτης, έχει χαρακτηριστικά που δεν διαθέτουν άλλοι παίκτες. Είναι δυνατός στο ένας εναντίον ενός, κάνει καλές κινήσεις στη γραμμή, μπορεί να παίξει δεξιά και αριστερά».
Για το αν έπαιξε ρόλο ο τραυματισμός του Κ. Παπαδόπουλου: «Πράγματι ισχύει αυτό».
Για τα κριτήρια επιλογής: «Τα κριτήρια επιλογής διαφέρουν σε σχέση με άλλα ματς. Πηγαίνουμε σε τελική φάση, είναι διαφορετικό από τα προκριματικά. Θα έχουμε τους παίκτες μεγάλο διάστημα μαζί μας. Λιγότερο από αυτό που υπολογίζαμε. Είναι διαφορετικό στα προκριματικά που κάνουμε 2-3 προπονήσεις, σε αυτές τις περιπτώσεις ο προπονητής δεν μπορεί να αλλάξει δραστικά κάποια πράγματα, οι παίκτες είτε έχουν αγωνιστικό ρυθμό είτε όχι. Αν δεν έχουν, δεν καλούνται. Αυτή τη στιγμή, από τη στιγμή που έχουμε φιλικά και προπονήσεις, είναι επαρκής χρόνος για να αποκτήσουν αγωνιστικό ρυθμό, όσοι δεν έχουν. Κάτι σημαντικό είναι το πως θα είναι ο παίκτης εκτός γηπέδου. Είναι δύσκολη διοργάνωση και η εμπειρία παίζει μεγάλο ρόλο».
Για το αν έχει καταστρώσει ήδη τα πλάνα του: «Στους αγώνες θα παίζουν πάντα αυτοί που θα πιστεύω ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις συνθήκες του αγώνα και τον αντίπαλο. Από τη στιγμή που ξέρουμε τα χαρακτηριστικά των αντιπάλων, από τώρα πάνω κάτω θα πρέπει να ξέρω πως θα αντιμετωπίσω τα παιχνίδια. Σε μια διοργάνωση που παίζεις κάθε 3-4 μέρες, χρειάζονται αλλαγές και αυτό είναι κάτι που έχω σκεφτεί από τώρα».
Για το πρόγραμμα της προετοιμασίας: «Θέλαμε προετοιμασία στις 20 του μήνα και οι παίκτες θα ξεκουράζονταν. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, οπότε θα πρέπει να μιλήσουμε, για να δούμε πως νιώθουν. Αυτό που θέλουμε είναι να αξιοποιήσουμε τις προπονήσεις στην Αυστρία. Από όλες τις προπονήσεις, οι τέσσερις κόπηκαν, λόγω χρόνου. Θα πρέπει να δούμε αδυναμίες ή να τονίσουμε κάποια στοιχεία που είμαστε δυνατοί.
Οι προπονήσεις που είναι έτοιμες, έχουν σχεδιαστεί για να μην επιβαρυνθούν οι παίκτες, αλλά για να δουλέψουμε στην τακτική. Τους γνωρίζω πολύ καλά τους παίκτες, ξέρω ότι θα δώσουν το κάτι παραπάνω. Θα είναι μεγάλο κίνητρο για αυτούς ότι είναι στην τελική φάση. Η διάθεση θα είναι στο μεγαλύτερο επίπεδο και είμαι σίγουρος ότι θα αντεπεξέλθουν».
Για το αν υπήρχαν θέσεις που τον δυσκόλεψαν: «Με παίδεψε πολύ για τον Αθανασιάδη. Αν κοιτάξουμε τη λίστα, έχουμε 5 παίκτες που μπορούν να αγωνιστούν στη θέση του επιθετικού. Το να έχω 6 παίκτες για μια θέση, μου φάνηκε υπερβολικό. Δυστυχώς ο κλήρος έπεσε στον Αθανασιάδη. Είναι παίκτης που έχει όλο το μέλλον μπροστά του, με καλό πρωτάθλημα. Πίστεψα ότι οι υπόλοιπες επιλογές κάλυψαν τη θέση».
Για τον Χαλκιά: «Είχαμε επικοινωνία με γιατρό του ΠΑΟΚ. Δεν είναι κάτι σοβαρό. Αυτή η αλλαγή ήταν για προληπτικούς λόγους, για να προφυλαχτεί. Μιλήσαμε και με τον ίδιο τον παίκτη. Μας διαβεβαίωσε ότι μπορεί να προπονηθεί».
Για το αν μίλησε με τους «κομμένους»: «Οι παίκτες με ξέρουν σαν χαρακτήρα. Πήρα τις σωστές αποφάσεις. Το να μιλήσω μαζί τους, τι να πω; Να ζητήσω συγγνώμη; Δεν έχει κάποια λογική αυτό. Τους ευχαρίστησα για την προσφορά τους. Ήταν σημαντικοί για να περάσουμε στην τελική φάση. Κάποιες περιπτώσεις ήταν πιο δύσκολες από άλλες. Μιλάμε για παίκτες που έχουν μέλλον και άλλοι που δεν έχουν τόσο πολύ. Υπάρχουν κάποιοι που μπορούν να βρεθούν σε τελική φάση στο μέλλον. Άλλοι που δεν μπορούν. Πληρώνομαι για να παίρνω αυτές τις δύσκολες αποφάσεις. Οι αποφάσεις είναι δικές μου, έχω συνείδηση για τη βαρύτητα. Είμαι σίγουρος πως αν τους καλέσω θα έρθουν με την ίδια χαρά. Αν μπορούσα να τους πάρω και τους άλλους 10, θα το έκανα».

Για τον αποκλεισμό του Καρνέζη: «Ήταν μαζί μας στο τελευταίο παιχνίδι. Έχει το μέλλον μπροστά του. Δεν μου φαίνεται 100% έτοιμος για τόσο μεγάλη διοργάνωση. Έχει όλα τα στοιχεία, αν συνεχίσει έτσι, για να μπορεί να είναι τακτικότατο μέλλον για τα προκριματικά του Μουντιάλ. Μέσα σε αυτούς τους 10 παίκτες είναι και ο Καρνέζης. Αυτοί οι τρεις τερματοφύλακες θεωρώ ότι είναι οι καλύτεροι για αυτό που πάμε να κάνουμε»
Για τον Χιώτη: «Μ' αρέσει πολύ, ήταν μαζί μας. Αν δεν μπορέσει κάποιος από αυτούς τους τρεις, θα δούμε τι θα γίνει».
Αναλυτικά οι εκλεκτοί του Σάντος:
Tερματοφύλακες: Τζόρβας, Χαλκιάς, Σηφάκης
Αμυντικοί: Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Αβράαμ Παπαδόπουλος, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Μαλεζάς, Χολέμπας, Τζαβέλλας
Μέσοι: Τζιόλης, Μάκος, Μανιάτης, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Φωτάκης, Φορτούνης, Κονέ
Επιθετικοί: Νίνης, Φετφατζίδης, Σαμαράς, Σαλπιγγίδης, Γκέκας, Λυμπερόπουλος, Μήτρογλου
πηγή : sentragooal.gr